2014. november 10., hétfő

Divény (Divín), a Balassa kastély, SzG3



Amint már Kékkőnél említettem, a Balassák földjén vagyunk. Az itt található kastély is Balassa, az egyik legérdekesebb (legharciasabb, legrablóbb) alakja Balassa Imre volt. 
A divényi uradalomhoz tartozó közel 50 falu miatt az egyik leggazdagabb nemes volt Imrénk. Sajnos a birtokok egy része a török hódoltsági területre esett, az innen származó adót a végvári katonákkal megállapodva, felesben szedette be (raboltatta el). A környék földesuraival folyamatosan perlekedett, hadakozott még a saját divényi várkapitánya is elhagyta. Közben Bécsbe citálták feleséggyilkosság miatt, de a tárgyaláson nem jelent meg, ezért száműzetésre ítélték. Közben barátai kieszközölték a kegyelmet, visszatért és tovább folytatta a fosztogatásait. Megtámadta az ősellenség, a Forgáchok szomszédban lévő gácsi várt is és hatalmas pusztítást vitt végbe ott is. Ezt már végleg megelégelték az udvarnál, az akkori nádor vezetésével elfoglalták a várát és őt is elfogták majd elítélték. Azonban nemsokára ismét elengedték, de a várába nem költözhetett vissza, részben a vagyonától is megfosztották, de engedélyt kapott arra, hogy a vár alatt egy kastélyt építsen fel. Ez látszik kívülről a képeken. A várba császári helyőrséget telepítettek. Látszólag összebarátkozott a vár tisztjeivel, meghívta magához, majd amikor lerészegedtek, legyilkoltatta őket és a várat visszafoglalta. 1674-ben 400 fős császári seregek ostromolták meg a várat, de ezek a csapatok nem értek el semmit, így elvonultak. Tovább folytatta rablótámadásai, majd csatlakozott a Thököly féle kuruc felkeléshez. Ekkor újabb császári csapatok ostromolták meg a várat, ekkor már el is foglalták, Imrét ismét elfogták és bebörtönözték, de onnan is megszökött. Tállyán halt meg 1683-ban. És ez csak egy ember! A teljes életrajza itt olvasható, nagyon tanulságos!
De vissza a kastélyhoz. Mivel igen borult volt az idő, meg siettem Zólyomba vasútfotózni, a várat nem kerestem fel, az most romos, a császáriak robbantották fel, a kastély pedig szokásos téli (őszi?) álmát aludta, a nyitva tartásra vonatkozóan nulla információval. Az látszik, hogy nagyon sok (úniós) pénzt fektettek bele a felújításába, szerintem kissé túlzásba vitték a dolgot, nekem legalább is nem nagyon tetszett. Először díszletnek néztem, de végül is igazi kastélynak bizonyult. A vár és a kastély belső miatt talán jövőre vissza jövök és egy kicsit több időt fogok rászánni erre a helyre.


Az azért érdekes, hogy a Google Maps-on ez Zichy várként szerepel!

Vissza a főoldalra (katalógus)

Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély
Divény (Divín), a Balassa kastély

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése